15.2.2019

Ankete i statistike

Ankete


Čemu služi anketa?
Ankete o zadovoljstvu klijenata se koriste da ispitaju zadovoljstvo Vaših klijenata s Vašom kompanijom. Ankete možete sastaviti sami i poslati putem e-maila. Time su one povoljan i učinkovit instrument kako biste saznali i bolje razumjeli želje svojih klijenata (modul je dostupan u Cashback Programu Professional).

Kako kreiram anketu?
U tu svrhu prebacite se u modul „Anketa“ i odaberite „Kreirati anketu“.

1. Odredite osnovne podatke ankete. Oni se šalju Vašim klijentima u e-mailu. U tom e-mailu trebali biste da objasnite klijentima zašto su primili upitnik i koja je svrha ankete. Na kraju se zahvalite za ispunjavanje upitnika. Pomoću tzv. placeholdera možete personalizovati upitnik.

2. Odredite okidač tzv. trigger ankete. To znači da Vi određujete kada i kojim klijentima će se slati upitnik. Npr. možete odrediti da se anketa šalje samo onim klijentima koji su u okviru mjesec dana obavili minimalno 3 kupovine kod Vas. Minimalni period određuje vremenski razmak s kojim se šalju ankete klijentima.

Zatim jednostavno povucite željena pitanja u odgovarajuće polje i sortirajte ih prema vašim željama. Možete izlistati do 7 pitanja.

U posljednjem koraku ponovo provjerite sve informacije i pošaljite test anketu sebi. Klikom na polje „Sačuvati i aktivirati“ aktivira se anketa i upitnik se šalje svim klijentima koji se nalaze u odabranoj ciljnoj grupi.

Šalju li se upitnici svim klijentima u CRM sistemu?
Ne, upitnici se šalju samo Vašim stalnim klijentima (članovima Cashback Worlda koje ste Vi registrovali). To znači da ako stalni klijent obavi kupovinu kod Vas i zadovoljava sve kriterijume za slanje upitnika koje ste unaprijed odredili, klijentu se neposredno nakon njegove kupovine (automatski) šalje upitnik o zadovoljstvu klijenata. Imate mogućnost da ograničite svoju ciljnu grupu na osnovu određenih kriterijuma (npr. minimalni promet ili maksimalna učestalost transakcija).
Koliko često ćete slati upitnik istom klijentu, odlučujete Vi.

Koliko često se šalju upitnici?
Kod kreiranja određujete učestalost slanja upitnika, tj. vrijeme koje treba da prođe od zadnjeg poslatog upitnika.

U kojem se vremenskom periodu šalju upitnici ankete?
Anketa se šalje sve dok je Vi ne deaktivirate. Vaši klijenti će dobijati upitnike sve dok se nalaze u ciljnoj grupi koju ste Vi definirali.

Jesu li vidljiva imena učesnika u anketi?
Ne, ocjenjivanje je anonimno.

Koje su mi mogućnosti vrjednovanja odnosno vrste pitanja dostupne kod kreiranja ankete o zadovoljstvu klijenata?
Skala 1 do 5, DA/NE pitanja kao i pitanja otvorenog tipa.

Mogu li unaprijed postaviti anketu?
Ne, čim sačuvate anketu, ona je aktivna.

Sa koje se e-mail adrese šalju upitnici?
Koristi se e-mail adresa koju ste unijeli prilikom registracije svoje kompanije. Ona Vam je vidljiva u UTERM-u i tamo je možete promijeniti:
"„Podešavanja“ „Moja prezentacija“ „E-mail adresa pošiljaoca“
"
Koji kriterijumi postoje za ciljne grupe kod anketa o zadovoljstvu?
Ciljne grupe možete odrediti na osnovu broja transakcija ili minimalnog prometa u određenom vremenskom periodu.


Statistika


Šta je modul za statistiku?
Modul za statistiku daje Vam važne informacije o Vašim prometima i transakcijama i mogućnost različitih statističkih vrjednovanja zavisno od opsega opcija Vašeg Cashback Programa (Basic ili Professional).

Jesu li u modulu za statistiku prikazane kupovine iz aktuelnog dana?
Promete. tj. kupovine aktuelnog dana možete pronaći direktno u modulu „Prometi“ nakon što ih evidentirate u UTERM-u. U modulu za statistiku nalaze se prometi stariji od 24 sata.

Jesu li kupovine dodijeljene filijalama (poslovnicama)?
Da, možete kupovine filtrirati prema lokaciji (filijali).

Gdje su vidljive stornirane kupovine?
U Modulu za statistiku pod „Prometi“ možete vidjeti sve kupovine, evidentirane i neevidentirane. Kupovine su prikazane kao stornirane samo ako je storniran cjelokupan iznos, ne samo djelimičan.

Koji su Vam statistički podaci dostupni?
Modul za statistiku pored detaljnih statističkih podataka o prometu nudi brojčane podatke i informacije o registracijama stalnih klijenata i samim klijentima.

Gdje mogu vidjeti B2B kupovine?
Evidentirane B2B kupovine vidljive su u modulu za statistiku pod „Prometi“.

Mogu li eksportovati statističke podatke?
Da, Vi kod svake podstavke u Modulu za statistiku možete eksportovati u Excel tablici cijelu listu ili samo isfiltrirane podatke.

* Isplaćene nadoknade mogu varirati, u zavisnosti od konzumiranih proizvoda kod partnerske firme. Iz tog razloga su informacije na ovoj web stranici bez garancije.